Stari fenjeri

O NAMA

U monografiji “Požega” Julija Kempfa iz 1910. godine dani su detaljni i lijepi opisi svih rijeka i rječica u Požeškoj kotlini. Između ostalog, spominje plemenita orljavska pastrva u Kamenskoj, ali i kapitalni primjerci soma u Pleternici.

 

posjete

Mnogi su pisani izvori  bilježili bogatstvo Požeške kotline vodama i ribama. Tako Matija Piller, profesor prirodopisa i Ljudevit Mitterpacher, profesor poljoprivrede na Kraljevskom sveučilištu u Budimu u svojoj knjizi “ Putovanje po Požeškoj županiji u Slavoniji”, izdanoj  u Budimu 1783. godine spominju kako je  rječica Veličanka raj za mnoge riblje vrste. U monografiji “Požega” Julija Kempfa iz 1910. godine dani su detaljni i lijepi opisi svih rijeka i rječica u Požeškoj kotlini. Između ostalog, spominje plemenita orljavska pastrva u Kamenskoj, ali i kapitalni primjerci soma u Pleternici.

Matko Peić, ugledni akademik, književnik i likovni umjetnik, nije propustio spomenuti ribe u knjizi eseja, feljtona i putopisa  “Požega”, te navodi: "Ako su Rimljani Požešku kotlinu nazvali Zlatna dolina, znali su zašto to čine. Nema čega tu nema! Požega je pola ravnica, pola planina. U poljadiji ima ona hrasta, a u gori bor, kraj šarana u polaganoj Orljavi, ima pastrvu u Veličanki….” Uvažavajući upravo činjenicu da su Rimljani ovu dolinu proglasili zlatnom  VALLIS AUREA , u obitelji Tatjane i Petra Odvorčić probudila se želja da upravo ove dragocjene prirodne resurse pokušaju nadograditi i stvoriti nove vrijednosti u toj dolini.


Prihvaćajući činjenice da su podpapučki potoci Dubočanka i Brzaja prirodna mrijestilišta potočne pastrve , a te ribe ima i u Kutjevačkoj Rijeci, Londži i Orljavi  ne u svim djelovima , obitelj Odvorčić pokrenula je studiju istraživanja mogućnosti uzgoja upravo pastrve. Nakon detaljnog istraživanja mnogih lokacija nedaleko malog i mirnog sela Turnić, u jednoj životopisnoj uvali pronađeni su svi uvjeti za uzgoj potočne i kalifornijske pastrve. Nakon višegodnišnjeg prikupljana i ishođenja svih potrebnih dokumenata, 2002. godine registriran je prvo privatno ribogojilište za uzgoj pastrve u široj zemljopisnoj regiji, te je za sada jedino u ovom panonskom području. Kako se radi o jednoj od najkvalitetnijih riba  posebno bogatoj omega 3 kiselinama obitelj sa ponosom koristi slogan “ Zlatna riba iz Zlatne doline”, te s razlogom svom obrtu daju naziv“ PASTRVA – VALLIS AUREA”.

Iako je pri realizaciji projekta bilo velikih problema s ishodovanjem dokumentacije, kao i skeptičnih ocjena novog projekta, danas je obitelj Odvorčić ponosna što jedini već godinama Požežanima može ponuditi svakodneno živu i svježu pastrvu. Isto tako, nadaju se da će vlastitim radom i stvorenim novim vrijednostima bar malo pomoći očuvanju tradicije i vrijednosti, koje su mnogi u davnoj prošlosti prepoznavali i proglašavali ovu dolinu zlatnom.  Tijekom 2010. godine uz ribogojilište sagrađen je ugostiteljski objekt “STARI FENJERI” s prirodnim terenima za sport i rekreaciju posjetitelja, od najmlađe do najstarije dobi. Kako se radi o obiteljskom poslu, učinit će sve da se posjetitelji ovog imanja osjećaju kao u vlastitom domu. Dobro došli na imanje Odvorčić.


Zanimljivosti

    Aktivnosti

   .

.

  

DOMAĆi jelovnik


vinska karta