O nama

Mnogi su pisani izvori  bilježili bogatstvo Požeške kotline vodama i ribama. Tako Matija Piller, profesor prirodopisa i Ljudevit Mitterpacher, profesor poljoprivrede na Kraljevskom sveučilištu u Budimu u svojoj knjizi “ Putovanje po Požeškoj županiji u Slavoniji”, izdanoj  u Budimu 1783. godine spominju kako je  rječica Veličanka raj za mnoge riblje vrste.
matijaU monografiji “Požega” Julija Kempfa iz 1910. godine dani su detaljni i lijepi opisi svih rijeka i rječica u Požeškoj kotlini. Između ostalog, spominje se plemenita orljavska pastrva u Kamenskoj, ali i kapitalni primjerci soma u Pleternici.

Matko Peić, ugledni akademik, književnik i likovni umjetnik, nije propustio spomenuti ribe u knjizi eseja, feljtona i putopisa  “Požega”, te navodi: "Ako su Rimljani Požešku kotlinu nazvali Zlatna dolina, znali su zašto to čine. Nema čega tu nema! Požega je pola ravnica, pola planina. U poljadiji ima ona hrasta, a u gori bor, kraj šarana u polaganoj Orljavi, ima pastrvu u Veličanki….”
Uvažavajući upravo  činjenicu da su Rimljani ovu dolinu proglasili zlatnom  /VALLIS AUREA/, u bitelji Tatjane i Petra Odvorčić probudila se želja da upravo ove dragocjene prirodne resurse pokušaju nadograditi i stvoriti nove vrijednosti u toj dolini.

Prihvaćajući  činjenice da su podpapučki potoci Dubočanka i Brzaja prirodna mrijestilišta potočne pastrve , a te ribe ima i u Kutjevačkoj Rijeci, Londži i Orljavi / ne u svim djelovima/ , obitelj Odvorčić pokrenula je studiju istraživanja mogućnosti uzgoja upravo pastrve. Nakon detaljnog istraživanja mnogih lokacija nedaleko malog i mirnog sela Turnić, u jednoj životopisnoj uvali pronađeni su svi uvjeti za uzgoj potočne i kalifornijske pastrve. 
Nakon višegodnišnjeg prikupljana i ishođenja svih potrebnih dokumenata, 2002. godine registrirano  je prvo privatno ribogojilište za uzgoj pastrve u  široj zemljopisnoj regiji, te je za sada jedino u ovom panonskom području. Kako se radi o jednoj od najkvalitetnijih riba / posebno bogatoj omega 3 kiselinama/ obitelj sa ponosom koristi slogan “ Zlatna riba iz Zlatne doline”, te s razlogom svom obrtu daju naziv“ PASTRVA – VALLIS AUREA”.

Iako je pri realizaciji projekta bilo velikih problema s ishodovanjem dokumentacije, kao i skeptičnih ocjena novog projekta, danas je obitelj Odvorčić ponosna što jedini već godinama Požežanima  može ponuditi svakodneno živu i svježu pastrvu.
Isto tako, nadaju se da će vlastitim radom i stvorenim novim vrijednostima bar malo pomoći očuvanju tradicije i vrijednosti, koje su mnogi u davnoj prošlosti prepoznavali i proglašavali ovu dolinu zlatnom.
Tijekom 2010. godine uz ribogojilište sagrađen je ugostiteljski objekt “STARI FENJERI” s  prirodnim terenima za sport i rekreaciju posjetitelja, od najmlađe do najstarije dobi.
Kako se radi o obiteljskom poslu, učinit će sve da se posjetitelji ovog imanja osjećaju kao u vlastitom domu.
Dobro došli na imanje Odvorčić.

foto212

539159
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno
8
77
820
4731
539159

Vaš IP: 54.227.104.40
Vrijeme servera: 2018-01-19 02:14:13

kontakt stari fenjeri1

jelovnik

vins